YUMURTALARIN ÜZERİNDEKİ KODLAR NE ANLAMA GELİR?
Marketlerde satılan yumurtaların üzerinde bulunan kodların ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Birçok insanın fark etmediği, ama sağlığımız için önemli ipuçları veren bu kodlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Yetiştirme Metodu Kodu adı verilen uygulamasıdır. Bu uygulama bize yumurtaların kalitesi, yetiştirilme metodu hakkında bilgiler vermektedir. Bu kodlar sayesinde satın aldığınız yumurta hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Yumurtalarda 4 farklı kod bulunmaktadır. Bu kodlar temelde 4 farklı üretimi temsil etmektedir. Yani organik bir yumurta almak isterseniz tek yapmanız gereken yumurta üstündeki en başta yazan kodun anlamını bilmektir.
Yumurta Üzerinde Bulunan Numara 0 İle Başlıyorsa?
0 kodunun yumurtanın tamamen organik olduğunu belirtir. Tavuk yetiştirilirken hem organik hem de kimyasal içermeyen yem ile beslenmiştir. Tavuğa hormon verilmemiştir. Satılan diğer yumurtalara göre pahalı olmasının sebebi ise organik olmasıdır.
Yumurta Üzerinde Bulunan Numara 1 İle Başlıyorsa?
Organiğe en yakın yumurtadır. Gezen tavuk yumurtası olarak bilinmektedir. Kümes gibi küçük bir alana kapatılmadıkları için köy tavuğuna en yakın olan tavuk çeşididir; ancak organik denilemez. Bu yüzden organiğe en yakın yumurta olarak bilinir. GDOlu yem ya da hormon kısıtlamaları bulunmamaktadır. Bunu tercihi üreticiye kalmıştır.
Yumurta Üzerinde Bulunan Numara 2 İle Başlıyorsa?
Bu yumurtalar genelde kümes tavuğundan olan yumurtalardır. Tavukların dolaşmak için çok fazla bir alanı yoktur ama rahat hareket edebilirler. Piyasada ya da marketlerde en çok karşınıza çıkan yumurta türlerindendir. 0 ve 1 kodlarındaki gibi bu koddaki tavukların organik ve hormonsuz olan yemlerle beslendiğini söylemek çok mümkün olmamaktadır. Gelişim çağındaki çocuklara veya hastalara bu yumurtaların verilmemesi önerilmektedir.
Yumurta Üzerinde Bulunan Numara 3 İle Başlıyorsa?
3 numaralı kodun olduğu yumurtalar genelde kafes tavuklarının yumurtaları olarak bilinmektedir Bu tavuklar neredeyse hareket edemeyecek kadar küçük bir kafes içinde büyürler. Dolayısı ile yem ihtiyacını tamamen üretici karşılar. Fabrikasyon usulleriyle üretimleri yapılmaktadır. Türkiye’de en fazla üretimi yapılan yumurtadır ve en ucuzu olarak bilinir.
Bunun dışında yumurta tercihi yaparken üzerinde yumurtlama tarihi bulunan yumurtaları tercih etmek önem taşımaktadır. Yumurtlama tarihinden sonraki 28 gün yumurta taze olarak tüketilebilir, daha sonra son tüketim tarihi geçmiş olacaktır.