SELÜLİT Mİ ? LİPÖDEM Mİ ? LİPÖDEM HASTASI OLABİLİRSİNİZ !
SELÜLİT Mİ ? LİPÖDEM Mİ ? LİPÖDEM HASTASI OLABİLİRSİNİZ !
LİPÖDEM VE SELÜLİT NEDİR ? FARKLARI VE BENZERLİKLERİ NELERDİR ?
Lipödem, özellikle kadınların alt ekstremitelerinde yani bacak, kalça ve basenlerde yoğunluklu olup nadiren kollarda da görülebilen simetrik yağ birikimi ile kendini gösteren kronik bir bozukluktur. (1) Selülit ise, cilt altındaki yağ hücrelerinin sıkışarak cildin üst derisine baskı yapmasıyla oluşan çukurumsu, dalgalı bir görünüm olarak tanımlanır. Lipödemin selülitten en belirgin farkı, cilt altında simetrik biriken yağların diyet ve egzersizle kolay kolay azalmamasıdır. Selülit ise düzenli egzersiz ve diyet ile tedavi edilebilmektedir. Ayrıca selülit ağrısız olup lipödemi ağrı, hassasiyet ve dokunmaya karşı duyarlılık ile karakterizedir. Her ikisinin de kadınlarda daha yaygın görülmeleri, vücudun benzer bölgelerinde estetik bir görünüm sorunu oluşturmaları ve ikisinin de deri altında yağ birikmesiyle ilişkili olması sık sık karıştırılmalarına neden olur. (2) Son olarak, Lipödem kronik bir bozukluk ve ciddi bir sağlık sorunu olup selülit daha çok kozmetik bir kusur olarak kabul edilir.
PEKİ LİPÖDEM OLDUĞUMUZU NASIL ANLAYABİLİRİZ ?
Bacaklarınızda hissettiğiniz ağrı ve sonradan oluşan hassasiyet çoğunlukla Lipödem belirtisi olabilir. Bununla birlikte bacaklarda simetrik yağ birikimi olması, düzenli diyet ve egzersiz yapmanıza rağmen biriken yağ miktarında herhangi bir azalma görememe ve bacaklarda morlukların oluşumu bizlere Lipödemi varlığını gösterir. (3)
Lipödem ve selülit arasındaki farkları anlamak, doğru teşhisin koyulması ve kesin sonuçlu tedaviler için bir diyetisyen veya doktordan destek alarak kişisel bir beslenme ve tedavi planı oluşturabilirsiniz.
Lipödemin erken evrelerinde teşhis koyulması ve kontrol altına alınması ilerlemesini yavaşlatılabilir.
LİPÖDEM VE 5 TEMEL DİYET ÖNERİSİ
- Şeker ve şeker içeren paketli ürünleri hayatınızdan çıkartın.
- Kızartma ve bol yağlı yiyeceklerden uzak durun.
- Tuz tüketiminizi sınırlayın, olabildiğince az tuz tüketin.
- Zeytinyağı, balık, ceviz gibi anti-enflamatuvar özelliklere sahip besinleri rutin beslenmenize dahil etmeye özen gösterin.
- Gün içinde bol su tüketin.
Uzman Diyetisyen Ayşenur FİŞEK
Diyetisyen Tuana Çakan
KAYNAKLAR:
(1) ÖKCÜ, Ö., & GÜVEN, S. (2022). Lipödemde Ketojenik Diyet ve Egzersiz Tedavisi: Multidisipliner Yaklaşımlı Bir Vaka Örneği. Turkiye Klinikleri Journal of Health Sciences, 7(3), 931-934.
(2) Reich-Schupke, S., & Altmeyer, P. (2019). “Lipoedema and Cellulite: Similarities and Differences.” Journal of Dermatology, 28(4), 335-342.
(3) Langendoen, S., & Hutchison, S. (2021). “Clinical and Therapeutic Aspects of Lipedema and Cellulite.” International Journal of Phlebology, 22(3), 102-109.