• 2165153839   5550061276
  • bilgi@aysenurfisek.com

Anasayfa

Blog

Anasayfa Blog Obezite Ve Ketojenik Diyetler
Obezite Ve Ketojenik Diyetler
  • 25 Mar 2019
Obezite Ve Ketojenik Diyetler

OBEZİTE VE DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER

Bu yazımızda son dönemlerin en riskli hastalık grubu olan Obezite’den ve tedavi için uygulanan çok düşük kalorili diyetlerden bahsetmek istedim. Araştırmalara baktığımızda Türkiye ne yazık ki dünya genelinde obezitenin en hızlı yayıldığı ülkelerden biri. Ve Dünya Sağlık Örgütü 2016 yılında 17 milyon kişinin obez olduğunu açıklamıştır. Sağlık Bakanlığı’nın yeni verilerine baktığımızda ise her 5 kişiden 1 kişi Obez !!

Beslenme alışkanlıklarındaki değişimler ile enerji alımının artması obezite oluşumunu desteklemektedir. Öğün sıklığındaki düzensizlik, fiziksel aktivite yapmama, karbonhidrat tüketimindeki fazlalık, ev dışında yenilen öğünlerin artması, tatlı ve hamur işleri tüketiminde artış, yağlı etler tüketmek, sebze ve meyveyi yeterince tüketmemek, emzirme döneminde annenin bebeğinin uygun ve doğru beslenmeyi uygulayamaması ve eğitim düzeyinin düşük olması gibi etmenler obezite görülme sıklığını artırmaktadır.

Aslında bunun önüne geçmenin yolları kolay:

  • Vücudunuzu iyi tanımak
  • Sağlıklı besin seçimlerini yaşamın bir parçası haline getirmek
  • Düzenli fiziksel aktivite yapmak

Karbonhidrat içeriği düşük (<20 g/gün), protein içeriği yüksek diyetlerle uzun süre beslenmenin sağlık üzerine yararlı ya da zararlı etkileri tam olarak aydınlatılmamıştır. Ancak son yıllarda kilo kaybetmek adına bu tip diyetlere ilgi artmıştır.

Yüksek proteinli ketojenik diyetler neden kilo verdirir ?

  • Sınırlı besin alımı nedeniyle kısa vadede işe yarar.
  • Kısıtlı seçenekler olduğundan yeme içme azalır.
  • Karbonhidrat ve sıvı kaybı nedeniyle kişi çok hızlı kilo kaybeder.

Ancak; bu tarz diyetlerde sebze ve meyve tüketimi sınırlıdır ve Karbonhidratın az alınması sebebiyle egzersiz kapasitesi azalır.

  • Ketojenik Diyetlerin düşük karbonhidrat içeriğinden dolayı metabolik asidoza ve ketozise neden olduğu bilinmektedir.
  • Ketojenik Diyetlerde protein alımı arttığında, termik etkisiyle beraber metabolizma sırasında daha fazla harcanır daha fazla tokluk verir ve kilo kaybı sağlar. Yüksek protein alımıyla idrardan kalsiyum atımı artırır ve bu da kemik mineral yoğunluğunun azalmasına neden olarak osteoporoz riskini artıtır.
  • Yüksek miktarda doğmuş yağ asidi almak ise dislipidemiye neden olarak kardiyovasküler hastalıklar açısından risk nedeni olmaktadır.

Ayrıca Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği özellikle 1000 kalorinin altında uygulanan zayıflama diyetlerinde birçok sorunun oluşabileceğini gösteriyor. 800 kalorinin altında uygulanan çok düşük kalorili diyetler ile saç dökülmesi, baş ağrısı, yorgunluk, kostipasyon, vücudun elektrolit dengesinin bozulması ve yeniden çok hızlı kilo alınımı görülmektedir. Kişiler bir uzman kontrolü olmadan kesinlikle bireysel bir programa girmemeliler.

Araştırmalar eğer Beden Kitle İndeksiniz 30 üzerindeyse ve obeziteye bağlı ciddi bir kronik hastalığınız var ise bir beslenme uzmanı kontrolünde bu tip ketojeik diyetlerin 12-16 hafta kadar uygulanmasında bir sakınca olmadığını belirtiyor. O nedenle belirli bir süre aralığında bir uzman desteği ile ketojenik diyetler uygulanılabilir. Kontrolsüz ve kısa süreli diyetler yerine uzun soluklu sürdürülebilir diyet programları tercih edin.

Diyetisyen Dilan YAVUZ

Diyetisyen Ayşenur FİŞEK

 

Diyetisyen Ayşenur Fişek
Bize Ulaşın 2165153839 ya da Randevu Al