• 2165153839   5550061276
  • bilgi@aysenurfisek.com

Anasayfa

Blog

Anasayfa Blog Resveratrol Hakkında Her Şey
Resveratrol Hakkında Her Şey
  • 10 Tem 2021
Resveratrol Hakkında Her Şey

RESVERATROL NEDİR?

Resveratrol (3,5,4'-trans-trihidroksistilben), stilben ailesine ait bir polifenolik fitoaleksindir. Esas olarak üzüm kabuğunda ve tohumlarda bulunan ancak aynı zamanda şaraplarda ve diğer çeşitli bitki gıdalarında, özellikle yer fıstığı, çilek ve çayda bulunan doğal bir diyet bitki bileşiğidir.

Resveratrol enfeksiyon, stres, yaralanma, bakteri veya mantar enfeksiyonları ve UV ışınlarına yanıt olarak 70'den fazla bitki türü tarafından sentezlenir.Bazı bitkiler tarafından çevresel streslere karşı onları korumak için üretilen güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar, yaşlanmanın nedeni olduğuna inanılan serbest radikalleri nötralize eder. Japon knotweed, en yüksek resveratrol içeriğine sahip bitki kaynağıdır.

Resveratrol, çeşitli in vitro ve in vivo deneysel modellerde anti-glikasyon, antioksidan, anti-inflamasyon, nöroprotektif, anti-kanser ve anti-aging aktivite dahil olmak üzere çok çeşitli biyolojik özellikleri ortaya koymaktadır.

Resveratrol genellikle iyi tolere edildiğinden, diyabet ve komplikasyonları gibi birçok hastalığın önlenmesinde umut verici bir bileşik olduğuna inanılmaktadır. 

RESVERATROL NASIL ÇALIŞIR?

Resveratrol, hücrenin DNA'sını korur. Güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. Serbest radikaller, kirlilik, güneş ışığı ve vücudumuzun kansere, yaşlanmaya ve beyin dejenerasyonuna yol açabilen doğal yağ yakımına neden olan kararsız atomlardır.

RESVERATROLÜN SAĞLIĞA FAYDALARI

1. Resveratrol Takviyeleri Kan Basıncını Düşürmeye Yardımcı Olabilir

2015 yılında yapılan bir incelemede, yüksek dozların kalp attığında arter duvarlarına uygulanan basıncı azaltmaya yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır.

Bununla birlikte, bu çalışmanın yazarları, kan basıncı faydalarını en üst düzeye çıkarmak için en iyi resveratrol dozu hakkında özel önerilerde bulunulmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

2. Kan Yağları Üzerinde Olumlu Etkisi Vardır

Hayvanlar üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar, resveratrol takviyelerinin kan yağlarını sağlıklı bir şekilde değiştirebileceğini ileri sürmüştür.

2016 yılında yapılan bir çalışmada farelere yüksek proteinli, yüksek çoklu doymamış yağ diyeti ve resveratrol takviyeleri verildi.

Araştırmalar, farelerin ortalama toplam kolesterol düzeylerinin ve vücut ağırlığının azaldığını ve HDL kolesterol düzeylerinin arttığını ortaya çıkardı.

Resveratrol, bir antioksidan olarak LDL kolesterolün oksidasyonunu da azaltabilir. LDL oksidasyonu arter duvarlarında plak oluşumuna neden olur.

Bir çalışmada, katılımcılara ekstra resveratrol ile güçlendirilmiş üzüm özü verildi.

Altı aylık tedaviden sonra, zenginleştirilmemiş üzüm özü yani plasebo alan katılımcılara kıyasla, resveratrol alan katılımcıların LDL'leri %4,5 ve oksitlenmiş LDL'leri %20 azalmıştı.

3. Bazı Hayvanlarda Ömrü Uzatır

Bileşiğin farklı organizmalarda ömrünü uzatma yeteneği, önemli bir araştırma alanı haline geldi.

Resveratrolün yaşlanma hastalıklarını önleyen belirli genleri aktive ettiğine dair kanıtlar vardır.

Bununla birlikte, bileşiğin insanlarda benzer bir etkiye sahip olup olmayacağı açık değildir.

4. Beyni Korur

Birkaç çalışma, kırmızı şarap içmenin yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini öne sürdü. Bu kısmen resveratrolün antioksidan ve antienflamatuar aktivitesine bağlı olabilir.

Güçlü bir antioksidan ve antienflamatuar bileşik olan resveratrol, beyin hücrelerini hasardan koruma konusunda umut vaat ediyor.

5. İnsülin Duyarlılığını Artırabilir

Resveratrolün, en azından hayvan çalışmalarında diyabet için çeşitli faydaları olduğu gösterilmiştir.

Bu faydalar, insülin duyarlılığını arttırmayı ve diyabetten kaynaklanan komplikasyonları önlemeyi içerir.

Diyabetli kişilerde çok fazla sorbitol biriktiğinde, hücreye zarar veren oksidatif stres oluşur. Resveratrol de glikozun sorbitole dönüşmesini durdurabilir.

 

İşte resveratrolün diyabetli insanlar için sahip olabileceği birkaç fayda daha var;

 

«  Oksidatif Strese Karşı Koruma Sağlayabilir

Antioksidan etkisi, diyabetin bazı komplikasyonlarına neden olan oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olabilir.

«  İltihabı azaltmaya yardımcı olur

Resveratrolün, diyabet de dahil olmak üzere kronik hastalıkların yol açtığı iltihabı azalttığı düşünülmektedir.

«  AMPK'yi aktive eder

Bu, vücudun glikozu metabolize etmesine yardımcı olan bir proteindir. Aktif AMPK, kan şekeri seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olur.

Araştırmacılar, bileşiğin gelecekte diyabet ve komplikasyonlarını tedavi etmek için kullanılabileceğini söylüyor, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

6. Eklem Ağrısını Hafifletir

Artrit, eklem ağrısına ve hareket kaybına yol açan yaygın bir rahatsızlıktır.

Bitki bazlı takviyeler, eklem ağrısını tedavi etmenin ve önlemenin bir yolu olarak araştırılmaktadır. Ek olarak alındığında resveratrol, kıkırdağın bozulmasını önlemeye yardımcı olabilir.Kıkırdak yıkımı eklem ağrısına neden olabilir ve bu da artritin ana semptomlarından biridir.

Bir çalışma, artritli tavşanların diz eklemlerine resveratrol enjekte etti ve bu çalışma tavşanların kıkırdaklarının daha az zarar gördüğünü ortaya koydu.

Test tüpleri ve hayvanlar üzerinde yapılan diğer araştırmalar, bileşiğin iltihabı azaltma ve eklem hasarını önleme potansiyeline sahip olduğunu ileri sürdü.

Sonuç olarak, resveratrol kıkırdağın parçalanmasını önleyerek eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

7. Resveratrol Kanser Hücrelerininin Çoğalmasını Önleyebilir

Resveratrol, kanseri önleme ve tedavi etme yeteneği nedeniyle özellikle test tüplerinde incelenmiştir.

Hayvan ve test tüpü çalışmalarında mide, kolon, deri, meme ve prostat dahil olmak üzere çeşitli kanser hücreleriyle savaştığı gösterilmiştir.

İşte resveratrolün kanser hücreleriyle nasıl savaşabileceği;

«  Kanser hücresi büyümesini engelleyebilir

Kanser hücrelerinin çoğalmasını ve yayılmasını önleyebilir.

«  Resveratrol gen ekspresyonunu değiştirebilir

Kanser hücrelerinde büyümelerini engellemek için gen ekspresyonunu değiştirebilir.

«  Hormonal etkileri olabilir

Resveratrol, hormona bağlı kanserlerin yayılmasını önleyebilecek bazı hormonların ekspresyonunu engelleyebilir.

Bununla birlikte, şimdiye kadar yapılan çalışmalar test tüplerinde ve hayvanlarda yapıldığından, bu bileşiğin insan kanser tedavisinde kullanılıp kullanılamayacağını ve nasıl kullanılabileceğini görmek için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

RESVERATROL'Ü KİMLER ALMAMALIDIR?

Kanamaya neden olabilecek kan rahatsızlıkları olan hastalar bu ürünü alırken bir doktor tarafından izlenmelidir. Ameliyat olacak kişiler, kanama riskini azaltmak için ameliyattan iki hafta önce resveratrol almayı bırakmalı ve ameliyattan sonraki iki hafta boyunca almamalıdır.

Hamileyken veya emzirirken resveratrol takviyeleri veya resveratrol içeren aşırı miktarda doğal gıda almayın. Güvenliği kanıtlamak için bu alanda araştırma eksikliği var. Çocuklar resveratrolden kaçınılmalıdır.

Resveratrol hafif östrojenik aktiviteye sahiptir ve daha fazlası bilinene kadar kanserli ve östrojene duyarlı diğer rahatsızlıkları olan kadınlar resveratrol almadan önce tıbbi yardım almalıdır.

Resveratrol, ilaç metabolizması ile ilgili enzimlerin aktivitesini azaltır, ancak insanlarda önemli bir etkisinin olup olmadığı araştırılmamıştır.

YAN ETKİLER

Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda resveratrol yüksek dozlarda alındığında bile ciddi yan etkiler keşfedilmedi. 2011 yılında obez hastalarda günde 150 mg resveratrol verilen küçük ve kısa bir klinik çalışma yapıldı ve herhangi bir olumsuz reaksiyon olmadığı kaydedildi.

UYARI

Resveratrol takviyesi; varfarin, Coumadin gibi kan sulandırıcılar; aspirin ve ibuprofen gibi NSAID ilaçları ile etkileşime girebilir. Kanı çok fazla sulandırabilirler.

Ayrıca belirli bir dozaj önerisi yoktur ve ne kadar almanız gerektiği ekten eke değişebilir.

 

Uzm. Dyt. Ayşenur Fişek

 

KAYNAKÇA

  1. Adamczyk-Sowa M, Bieszczad-Bedrejczuk E, Galiniak S, Rozmiłowska I, Czyżewski D, Bartosz G, Sadowska-Bartosz I (2017) Myastenia graviste kan serum proteinlerinin oksidatif modifikasyonları. J Neuroimmunol 305 : 145-153. https://doi.org/10.1016/j.jneuroim.2017.01.019
  2. Adamska A, Araszkiewicz A, Pilacinski S, Gandecka A, Grzelka A, Kowalska K, Malinska A, Nowicki M, Zozulinska-Ziolkiewicz D (2018) Dermal mikrodamar yoğunluğu ve olgunluğu aterojenik dislipidemi ve ileri glikasyon son ürünlerinin birikimi ile yakından ilişkilidir. tip 1 diyabetli yetişkin hastalar. Mikrovasc Res 121 : 46-51. https://doi.org/10.1016/j.mvr.2018.10.002
  3. Alharris E, Alghetaa H, Seth R, Chatterjee S, Singh NP, Nagarkatti M, Nagarkatti P (2018) Resveratrol, farelerde FoxP3'ü hedefleyen miRNA-34a'nın düzenlenmesi yoluyla alerjik astımı ve akciğerlerdeki ilişkili iltihabı hafifletir. Front Immunol 9 : 2992. https://doi.org/10.3389/fimmu.2018.02992
  4. Arcanjo NMO, Luna C, Madruga MS, Estévez M (2018) Toksik diyabet metabolitlerinin varlığında resveratrolün insan serum albümini üzerindeki antioksidan ve pro-oksidan etkileri: Glyoxal ve methyl-glioxal. Biochim Biophys Açta Gen Subj 1862 : 1938–1947. https://doi.org/10.1016/j.bbagen.2018.06.007
  5. BaGen H, Liu X, Han J (2018) Resveratrolün oral implantoloji sonrası hastalar için anti-inflamasyon etkileri. Biomed Res 29 : 1841–1844. https://doi.org/10.4066/biomedicalresearch.29-18-398
  6. Bass TM, Weinkove D, Houthoofd K, Gems D, Partridge L (2007) Resveratrolün Drosophila melanogaster ve Caenorhabditis elegans'ta yaşam süresi üzerindeki etkileri . Mekanik Yaşlanma Dev 128 : 546–552. https://doi.org/10.1016/j.mad.2007.07.007
  7. Baur JA, Pearson KJ, Price NL, Jamieson HA, Lerin C, Kalra A, Prabhu VV, Allard JS, Lopez-Lluch G, Lewis K, Pistell PJ, Poosala S, Becker KG, Boss O, Gwinn D, Wang M, Ramaswamy S, Fishbein KW, Spencer RG, Lakatta EG, Le Couteur D, Shaw RJ, Navas P, Puigserver P, Ingram DK, de Cabo R, Sinclair DA (2006) Resveratrol, yüksek kalorili bir diyetle farelerin sağlığını ve hayatta kalmasını iyileştirir . Doğa 444 : 337-342. https://doi.org/10.1038/nature05354
  8. Bereswill S, Muñoz M, Fischer A, Plickert R, Haag LM, Otto B, Kühl AA, Loddenkemper C, Göbel UB, Heimesaat MM (2010) Akut ince bağırsak iltihabında resveratrol, kurkumin ve simvastatinin anti-inflamatuar etkileri. PLoS One 5 : e15099. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0015099
  9. Berman AY, Motechin RA, Wiesenfeld MY, Holz MK (2017) Resveratrolün terapötik potansiyeli: klinik çalışmaların gözden geçirilmesi. NPJ Hassas Oncol 1 . https://doi.org/10.1038/s41698-017-0038-6
  10. Bo S, Gambino R, Ponzo V, Cioffi I, Goitre I, Evangelista A, Ciccone G, Cassader M, Procopio M. (2018) Tip 2 diyabetli hastalarda resveratrolün kemik sağlığı üzerindeki etkileri. Çift kör, randomize kontrollü bir çalışma. Nutr Diyabet 8 : 51. https://doi.org/10.1038/s41387-018-0059-4
  11. Bobermin LD, Souza DO, Gonçalves CA, Quincozes-Santos A (2018) Resveratrol, C6 astrogliyal hücrelerinde amonyak kaynaklı mitokondriyal disfonksiyonu ve hücresel redoks dengesizliğini önler. Nutr Neurosci 21 : 276–285. https://doi.org/10.1080/1028415X.2017.1284375
  12. Bonsack F, Alleyne CH Jr, Sukumari-Ramesh S (2017) Resveratrol, farelerde intraserebral kanamadan sonra nörodejenerasyonu hafifletir ve nörolojik sonuçları iyileştirir. Front Cell Neurosci 11 : 228. https://doi.org/10.3389/fncel.2017.00228
  13. Brown VA, Patel KR, Viskaduraki M, Crowell JA, Perloff M, Booth TD, Vasilinin G, Sen A, Schinas AM, Piccirilli G, Brown K, Steward WP, ​​Gescher AJ, Brenner DE (2010) Kanserin tekrar doz çalışmasını Sağlıklı gönüllülerde kemopreventif ajan resveratrol: güvenlik, farmakokinetik ve insülin benzeri büyüme faktörü ekseni üzerindeki etki. Yengeç Res 70 : 9003-9011. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-10-2364
  14. Buttari B, Profumo E, Facchiano F, Öztürk EI, Segoni L, Saso L, Riganò R (2013) Resveratrol, gelişmiş glikasyon son ürünlerine yanıt olarak dendritik hücre olgunlaşmasını önler. Oxid Med Cell Longev 2013 : 574029. https://doi.org/10.1155/2013/574029
  15. Caruso F, Tanski J, Villegas-Estrada A, Rossi M (2004) Trans-resveratrolün antioksidan aktivitesi için yapısal temel: ab initio hesaplamaları ve kristal ve moleküler yapı. J Agric Food Chem 52 : 7279–7285. https://doi.org/10.1021/jf048794e
  16. Chen CY, Kao CL, Liu CM (2018) TLR4 sinyal yolunu hedefleyen biyoaktif fitokimyasalların kanser önleme, anti-inflamatuar ve anti-oksidasyonu. Int J Mol Sci 19 . https://doi.org/10.3390/ijms19092729
  17. Cheng K, Song Z, Zhang H, Li S, Wang C, Zhang L, Wang T (2019) Resveratrolün yüksek yağlı diyetle indüklenen obez farelerde oksidatif stres, inflamasyon ve lipid ile ilgili iyileştirerek hepatik steatoz üzerindeki terapötik etkileri gen transkripsiyonel ifadesi. Basında Med Mol Morphol https://doi.org/10.1007/s00795-019-00216-7
  18. Ciddi V, Dodda D (2014) Resveratrolün diyabetik komplikasyonlardaki terapötik potansiyeli: İn vitro ve in vivo çalışmalar. Pharmacol Rep 66 : 799-803. https://doi.org/10.1016/j.pharep.2014.04.006
  19. Corpas R, Griñán-Ferré C, Rodríguez-Farré E, Pallàs M, Sanfeliu C (2018) Resveratrol, proteostaz geliştirme yoluyla Alzheimer nörodejenerasyonuna karşı beyin direncini indükler. Basında Mol Neurobiol https://doi.org/10.1007/s12035-018-1157-y
  20. Corrêa MG, Absy S, Tenenbaum H, Ribeiro FV, Cirano FR, Casati MZ, Pimentel SP (2018) Resveratrol, sigara dumanı solumasına maruz kalan sıçanlarda deneysel periodontitis sırasında oksidatif stresi azaltır. Preste J Periodontal Res https://doi.org/10.1111/jre.12622
  21. de Vries K, Strydom M, Steenkamp V (2018) Resveratrolün biyoyararlanımı: geliştirme olanakları. J Herb Med 11 : 71-79. https://doi.org/10.1016/j.hermed.2017.09.002
  22. Diao J, Wei J, Yan R, Fan G, Lin L, Chen M (2018) Resveratrolün diyabetik sıçanlarda UCP2 ve kardiyak fonksiyon üzerindeki düzenleme üzerindeki etkileri. Basında J Physiol Biochem . https://doi.org/10.1007/s13105-018-0648-7
  23. Erkan SO, Tuhanioğlu B, Gürgen SG, Özdaş T, Taştekin B, Pelit A, Görgülü O (2018) Resveratrol'ün diyabetik ratlarda kokleanın histolojik özellikleri üzerine etkisi. Basında laringoskop https://doi.org/10.1002/lary.27253
  24. Euba B, López-López N, Rodríguez-Arce I, Fernández-Calvet A, Barberán M, Caturla N, Martí S, Díez-Martínez R, Garmendia J (2017) Resveratrol terapötikleri, tiplendirilemeyen solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hem antimikrobiyal hem de immünomodülatör özellikleri birleştirir Haemophilus influenzae Sci Rep 7 : 12860. https://doi.org/10.1038/s41598-017-13034-7
  25. Farrokhi E, Ghatreh-Samani K, Salehi-Vanani N, Mahmoodi A (2018) Resveratrolün vasküler düz kas hücrelerinde matris metalloproteinaz 9 ve doku inhibitörlerinin ekspresyonu üzerindeki etkisi. ARYA Ateroskler 14 : 157-162. https://doi.org/10.22122/arya.v14i4.1484
  26. Farzaei MH, Rahimi R, Nikfar S, Abdollahi M (2018) Resveratrolün bilişsel ve hafıza performansı ve ruh hali üzerindeki etkisi: 225 hastanın meta analizi. Pharmacol Res 128 : 338-344. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2017.08.009
  27. LaFoya B, Munroe JA, Albig AR (2019) Resveratrol ve diğer polifenolik bileşiklerin Notch aktivasyonu ve endotel hücre aktivitesi üzerine karşılaştırılması. PLoS One 14 : e0210607. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0210607
  28. Fu S, Lv R, Wang L, Hou H, Liu H, Shao S (2018) Bir antioksidan olan Resveratrol, MAPK yolunu baskılayarak sıçanlarda omurilik yaralanmasını korur. Suudi J Biol Sci 25 : 259–266. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2016.10.019
  29. Galiniak S, Krawczyk-Marć I, Sęk-Mastej A, Leksa N, Biesiadecki M, Orkisz S (2017) Protein glikasyonunun klinik yönleri. Eur J Clin Exp Med 15 : 263–267. https://doi.org/10.15584/ejcem.2017.3.10
  30. Gambini J, Inglés M, Olaso G, Lopez-Grueso R, Bonet-Costa V, Gimeno-Mallench L, Mas-Bargues C, Abdelaziz KM, Gomez-Cabrera MC, Vina J, Borras C (2015) Resveratrolün özellikleri: içinde hayvan modellerinde ve insanlarda metabolizma, biyoyararlanım ve biyolojik etkiler hakkında in vitro ve in vivo çalışmalar. Oxid Med Cell Longev 2015 : 837042. https://doi.org/10.1155/2015/837042
  31. Ginés C, Cuesta S, Kireev R, García C4 Rancan L, Paredes SD, Vara E, Tresguerres JAF (2017) Resveratrolün yaşlı SAMP8 farelerinin pankreasında iltihaplanma, oksidatif stres ve apoptoza karşı koruyucu etkisi. Uzm. Gerontol 90 : 61–70. https://doi.org/10.1016/j.exger.2017.01.021
  32. Gökçe EH, Korkmaz E, Dellera E, Sandri G, Bonferoni MC, Özer O (2012) Resveratrol yüklü katı lipid nanopartiküllere karşı nanoyapılı lipid taşıyıcılar: Dermal uygulamalar için antioksidan potansiyelinin değerlendirilmesi. Uluslararası J Nanomed 7 : 1841-1850. https://doi.org/10.2147/IJN.S29710
  33. Gorga A, Rindone GM, Regueira M, Pellizzari EH, Camberos MC, Cigorraga SB, Riera MF, Galardo MN (2018) Resveratrolün Sertoli hücre proliferasyonu üzerindeki etkisi. J Cell Biochem 119 : 10131–10142. https://doi.org/10.1002/jcb.27350
  34. Gülçin I (2010) Resveratrolün antioksidan özellikleri: Bir yapı-aktivite anlayışı. Innov Food Sci Emerg Technol 11 : 210–218. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2009.07.002
  35. Guzmán L, Balada C, Flores G, Álvarez R, Knox M, Vinet R, Martínez JL (2018) t-Resveratrol, endotel hücrelerinde akut yüksek glikoz hasarına karşı koruma sağlar. Bitki Besinleri Hum Nutr 73 : 235–240. https://doi.org/10.1007/s11130-018-0683-0
  36. Hallajian F, Ghasmi M, Abedi SM, Behzadi R, Hayati E, Sadeghzadeh N, Rezazadeh F, Karimi H (2018) Farelerde meme kanseri hücre ksenograftlarında resveratrol ve doksorubisinin 99mTc-MIBI alımı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi. Cancer Biother Radiopharm 33 : 403-410. https://doi.org/10.1089/cbr.2018.2523
  37. Hara T, Kin A, Aoki S, Nakamura S, Shirasuna K, Kuwayama T, Iwata H (2018) Resveratrol, vitrifikasyon yoluyla mitokondriyal hasarın temizlenmesini artırır ve vitrifiye ile ısıtılmış sığır embriyolarının gelişimini iyileştirir. PLoS One 13 : e0204571. https://doi.org/10.1371/journal.pone.02204571
  38. Hasan M, Bae H (2017) Üzümlerde stres kaynaklı resveratrol sentezine genel bir bakış: resveratrolle zenginleştirilmiş üzüm ürünleri için perspektifler. Moleküller 22 . https://doi.org/10.3390/molecules22020294
  39. He T, Xiong J, Nie L, Yu Y, Guan X, Xu X, Xiao T, Yang K, Liu L, Zhang D, Huang Y, Zhang J, Wang J, Sharma K, Zhao J (2016) Resveratrol böbrekleri inhibe eder AMPK/NOX4/ROS yolunu düzenleyerek diyabetik nefropatide interstisyel fibrozis. J Mol Med (Berl) 94 : 1359-1371. https://doi.org/10.1007/s00109-016-1451-y
  40. Higashi Y, Higashi K, Mori A, Sakamoto K, Ishii K, Nakahara T (2018) Yüksek glukozla tedavi edilen streptozotosin kaynaklı diyabetik sıçanlarda resveratrolün katarakt önleyici etkisi. Biol Eczacı Boğa 41 : 1586–1592. https://doi.org/10.1248/bpb.b18-00328
  41. Hou Y, Wang K, Wan W, Cheng Y, Pu X, Ye X (2018) Resveratrol, JAK2/STAT3/Sıçanlarda inme sonrası PI3K/AKT/mTOR yolu. Genler Dis 5 : 245–255. https://doi.org/10.1016/j.gendis.2018.06.001
  42. Huo X, Zhang T2, Meng Q1, Li C3, You B (2019) Resveratrol, koroner kalp hastalığı olan diyabetik bir sıçan modelinde. Med Sci Monit 25 : 540–546. https://doi.org/10.12659/MSM.910996
  43. Hussain SA, Marouf BH, Ali ZS, Ahmmad RS (2018) Diz osteoartriti olan hastalarda resveratrolün meloksikam ile birlikte uygulanmasının etkinliği ve güvenliği: bir pilot girişimsel çalışma. Clin Interv Yaşlanma 13 : 1621–1630. https://doi.org/10.2147/CIA.S172758
  44. Hussein MM, Mahfouz MK (2016) Resveratrol ve rosuvastatinin sıçanlarda deneysel diyabetik nefropati üzerindeki etkisi. Biomed Pharmacother 82 : 685-692. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2016.06.004
  45. Jardim FR, de Rossi FT, Nascimento MX, da Silva Barros RG, Borges PA, Prescilio IC, de Oliveira MR (2018) Resveratrol ve beyin mitokondri: bir inceleme. Mol Neurobiol 55 : 2085–2101. https://doi.org/10.1007/s12035-017-0448-z
  46. Johnson AA, Riehle MA (2015) Resveratrol sivrisinek Anopheles stephensi'de yaşam süresini uzatmada başarısız oluyor . Gençleştirme Res 18 : 473-478. https://doi.org/10.1089/rej.2015.1670
  47. Kapetanovic IM, Muzzio M, Huang Z, Thompson TN, McCormick DL (2011) Farelerde resveratrol ve dimetileter analoğu pterostilbenin farmakokinetiği, oral biyoyararlanımı ve metabolik profili. Cancer Chemother Pharmacol 68 : 593-601. https://doi.org/10.1007/s00280-010-1525-4
  48. Khan H, Khan MS, Ahmad S (2018) Gelişmiş glikasyon son ürünleri ile akciğer kanseri arasında bir bağlantı kurmak için in vivo ve in vitro yaklaşımlar. J Cell Biochem 119 : 9099-9109. https://doi.org/10.1002/jcb.27170
  49. Khazaei M, Karimi J, Şeyh N, Goodarzi MT, Saidijam M, Khodadadi I, Moridi H (2016) Resveratrolün tip 2 diyabetli sıçanların karaciğerinde gelişmiş glikasyon son ürünleri (öfke) ekspresyonu ve oksidatif stres için reseptör üzerindeki etkileri. Phytother Res 30 : 66-71. https://doi.org/10.1002/ptr.5501
  50. Kumaran MS, Dabas G, Kapadia AB, Parsad D (2018) Resveratrol kaynaklı trombositopeni: Yaygın olarak kullanılan bir antioksidanın istenmeyen yan etkisi. Dermatol Ter 31 . https://doi.org/10.1111/dth.12578
  51. Landau D, Haghiac M, Calabuig-Navarro V, Minimum J, O'Tierney-Ginn PF (2017) Resveratrolün potansiyel yan etkileri: insan plasental eksplantlarında bulgular. J Obstet Gynecol 216 Am : S317. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2016.11.273
  52. la Porte C, Voduc N, Zhang G, Seguin I, Tardiff D, Singhal N, Cameron DW (2010) Sağlıklı insanda gıda, kuersetin ve alkol (etanol) ile günde iki kez 2000 mg trans-resveratrolün kararlı durum farmakokinetiği ve tolere edilebilirliği konular. Clin Farmakokinet 49 : 449–454. https://doi.org/10.2165/11531820-000000000-00000
  53. Lee YE, Kim JW, Lee EM, Ahn YB, Song KH, Yoon KH, Kim HW, Park CW, Li G, Liu Z, Ko SH (2012) Kronik resveratrol tedavisi, db/db farelerde pankreas adacıklarını oksidatif strese karşı korur. PLoS One 7 : e50412. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0050412
  54. Li C, Wu W, Jiao G, Chen Y, Liu H (2018) Resveratrol, IL-1b ile indüklenen osteoartrit kondrositlerinde Wnt/b-katenin sinyal yolunu baskılayarak otofajiyi indükleyerek iltihabı hafifletir ve matris-metaloproteaz ekspresyonunu azaltır. RSC Adv 8 : 20202. https://doi.org/10.1039/c8ra00993g
  55. Li N, Du Z, Shen Q, Lei Q, Zhang Y, Zhang M, Hua J (2017) Resveratrol, fare embriyonik kök hücrelerinin kendi kendini yenilemesini geliştirir. J Celi Biochem 118 : 1928–1935. https://doi.org/10.1002/jcb.25942
  56. Li YR, Li S, Lin CC (2018) Resveratrol ve pterostilbenin yaşlanma ve uzun ömür üzerindeki etkisi. Biyofaktörler 44 : 69-82. https://doi.org/10.1002/biof.1400
  57. Liang QX, Lin YH, Zhang CH, Sun HM, Zhou L, Schatten H, Sun QY, Qian WP (2018) Resveratrol, fare oositlerinin in vivo olarak postovulatuar yaşlanmaya karşı direncini arttırır. Yaşlanma (Albany NY) 10 : 1586–1596. https://doi.org/10.18632/aging.101494
  58. Liguori I, Russo G, Curcio F, Bulli G, Aran L, Della-Morte D, Gargiulo G, Testa G, Cacciatore F, Bonaduce D, Abete P (2018) Oksidatif stres, yaşlanma ve hastalıklar. Clin Interv Yaşlanma 13 : 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513
  59. Lin YT, Wu YC, Sun GC, Ho CY, Wong TY, Lin CH, Chen HH, Yeh TC, Li CJ, Tseng CJ, Cheng PW (2018) Anjiyotensinli sıçanlarda resveratrolün reaktif oksijen türlerinin neden olduğu bilişsel bozulma üzerindeki etkisi II kaynaklı erken Alzheimer hastalığı. J. Clin Med 7 . https://doi.org/10.3390/jcm7100329
  60. Ling L, Gu S, Cheng Y (2017) Resveratrol, endojen kardiyak kök hücreleri aktive eder ve akut miyokard enfarktüsünü takiben miyokard rejenerasyonunu iyileştirir. Mol Med Temsilcisi 15 : 1188–1194. https://doi.org/10.3892/mmr.2017.6143
  61. Liu FC, Hung LF, Wu WL, Chang DM, Huang CY, Lai JH, Ho LJ (2010) Gelişmiş glikasyon son ürünleri-uyarılmış kondrositlerde resveratrolün kondroprotektif etkileri ve mekanizmaları. Artrit Res Ther 12 : R167. https://doi.org/10.1186/ar3127
  62. Liu T, Ma Y, Zhang R, Zhong H, Wang L, Zhao J, Yang L, Fan X (2019) Resveratrol, farelerde östrojen eksikliğine bağlı depresyon ve anksiyete benzeri davranışları ve hipokampal iltihabı iyileştirir. Basında Psikofarmakoloji (Berl) https://doi.org/10.1007/s00213-018-5148-5
  63. Liu T, Qi H, Ma L, Liu Z, Fu H, Zhu W, Song T, Yang B, Li G (2015) Resveratrol, yıllık balık Nothobranchius guentheri'de oksidatif stresi azaltır ve ömrünü uzatır . Gençleştirme Res 18 : 225–233. https://doi.org/10.1089/rej.2014.1618
  64. Liu Y, He XQ, Huang X, Ding L, Xu L, Shen YT, Zhang F, Zhu MB, Xu BH, Qi ZQ, Wang HL (2013) Resveratrol, fare oositlerini metilglioksal kaynaklı oksidatif hasardan korur. PLoS One 8 : e77960. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0077960
  65. Lopez MS, Dempsey RJ, Vemuganti R (2015) İnme ve travmatik CNS yaralanmasında Resveratrol nöroproteksiyonu. Neurochem Int 89 : 75-82. https://doi.org/10.1016/j.neuint.2015.08.009
  66. Lucas J, Hsieh TC, Halicka HD, Darzynkiewicz Z, Wu JM (2018) Göğüs ve kolorektal kanser hücrelerinde resveratrol ve piceatannol ile PDL1 ekspresyonunun yukarı regülasyonu, HDAC3/p300 aracılı NF κB sinyali yoluyla gerçekleşir . Int J Oncol 53 : 1469-1480. https://doi.org/10.3892/ijo.2018.4512
  67. Ma C, Wang Y, Dong L, Li M, Cai W (2015) Resveratrolün NF- κB'nin baskılanması yoluyla anti-inflamatuar etkisi veJAK/STAT sinyal yolları. Acta Biochim Biophys Sin (Shanghai) 47 : 207–213. https://doi.org/10.1093/abbs/gmu135
  68. Ma X, Sun Z, Liu Y, Jia Y, Zhang B, Zhang J (2013) Resveratrol, vasküler demansı olan sıçanlarda bilişi geliştirir ve oksidatif stresi azaltır. Sinirsel Yenilenme Res 8 : 2050–2059. https://doi.org/10.3969/j.issn.1673-5374.2013.22.004
  69. Marier JF, Vachon P, Gritsas A, Zhang J, Moreau JP, Ducharme MP (2002) Sıçanlarda resveratrolün metabolizması ve düzeni: bağlantılı bir sıçan modeliyle kanıtlanan absorpsiyon, glukuronidasyon ve enterohepatik resirkülasyon derecesi. J Pharmacol Exp Ther 302 : 369-373. PMID: 12065739
  70. Marouf BH, Hussain SA, Ali ZS, Ahmmad RS (2018) Resveratrol takviyesi, meloksikam ile tedavi edilen diz osteoartrit hastalarında ağrı ve iltihabı azaltır: Randomize, plasebo kontrollü bir çalışma. Basında J Med Gıda https://doi.org/10.1089/jmf.2017.4176
  71. Marx W, Kelly JT, Marshall S, Cutajar J, Annois B, Pipingas A, Tierney A, Itsiopoulos C (2018) Resveratrol takviyesinin yetişkinlerde bilişsel performans ve ruh hali üzerindeki etkisi: sistematik bir literatür taraması ve randomize kontrollü çalışmaların meta-analizi . Nutr Rev 76 : 432-443. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuy010
  72. Matough FA, Budin SB, Hamid ZA, Alwahaibi N, Mohamed J (2012) Diyabetik komplikasyonlarda oksidatif stres ve antioksidanların rolü. Sultan Kâbus Üniv Med J 12 : 5-18. PMCID: PMC3286717
  73. Mehdi F, Keihan GS, Asadollah AS, Effat F (2018) Farede kalp, iskelet kası ve kahverengi yağ dokularında resveratrol, metformin, soğuk ve kuvvet antrenmanının perilipin 5 düzeyine etkileri. Hücre Biyokimya Biyofizi 76 : 471–476. https://doi.org/10.1007/s12013-018-0860-7
  74. Monteillier A, Voisin A, Furrer P, Allémann E, Cuendet M (2018) İntranazal resveratrol uygulaması A/J farelerinde akciğer kanserini başarılı bir şekilde önler. Sci Rep 8 : 14257. https://doi.org/10.1038/s41598-018-32423-0
  75. Moore A, Beidler J, Hong MY (2018) Hayvan modellerinde resveratrol ve depresyon: biyolojik mekanizmaların sistematik bir incelemesi. Moleküller 23 . https://doi.org/10.3390/molecules23092197
  76. Moridi H, Karimi J, Sheikh N, Goodarzi MT, Saidijam M, Yadegarazari R, Khazaei M, Khodadadi I, Tavilani H, Piri H, Asadi S, Zarei S, Rezaei A (2015) diyabetli sıçanların böbreklerinde ileri glikasyon son ürünleri ve oksidatif stres. Int J Endokrinol Metab 13 : e23542. https://doi.org/10.5812/ijem.23542
  77. Mukherjee S, Dudley JI, Das DK (2010) Resveratrolün sağlık yararları sağlamada doz bağımlılığı. Doz Yanıtı 8 : 478–500. https://doi.org/10.2203/dose-response.09-015.Mukherjee
  78. Nalagoni CSR, Karnati PR (2016) Resveratrolün alüminyum ve florür ile tedavi edilen sıçanların serebral yarım küresinde oksidatif stres yoluyla nöronal hasara karşı koruyucu etkisi. Disiplinlerarası Toksikol 9 : 78-82. https://doi.org/10.1515/intox-2016-0009
  79. Namsi A, Nury T, Hamdouni H, Yammine A, Vejux A, Vervandier-Fasseur D, Latruffe N, Masmoudi-Kouki O, Lizard G (2018) Akdeniz diyetinde bulunan iki polifenol tarafından murin N2a hücrelerinin nöronal farklılaşmasının uyarılması nörotrofin aktiviteleri: resveratrol ve apigenin. Hastalıklar 6 . https://doi.org/10.3390/diseases6030067
  80. Novelle MG, Wahl D, Diéguez C, Bernier M, de Cabo R (2015) Resveratrol takviyesi: Şimdi neredeyiz ve nereye gitmeliyiz? Yaşlanma Res Rev 21 : 1–15. https://doi.org/10.1016/j.arr.2015.01.002
  81. Ohtsu A, Shibutani Y, Seno K, Iwata H, Kuwayama T, Shirasuna K (2017) Gelişmiş glikasyon son ürünleri ve lipopolisakkaritler, RAGE/TLR4-NF-κB-ROS yolları aracılığıyla interlökin-6 salgılanmasını uyarır ve resveratrol, bu inflamatuar yanıtları hafifletir. fare makrofajları. Exp Ther Med 14 : 4363-4370. https://doi.org/10.3892/etm.2017.5045
  82. Öztürk E, Arslan AKK, Yerer MB, Bishayee A (2017) Resveratrol ve diyabet: Klinik çalışmaların kritik bir incelemesi. Biomed Pharmacother 95 : 230–234. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.08.070
  83. Pallauf K, Rimbach G, Rupp PM, Chin D, Wolf IM (2016) Model organizmalarda resveratrol ve yaşam süresi. Curr Med Kimya 23 : 4639-4680. https://doi.org/10.2174/0929867323666161024151233
  84. Peñalva R, Morales J, González-Navarro CJ, Larrañeta E, Quincoces G, Peñuelas I, Irache JM (2018) Kazein nanoparçacıklarında kapsüllenmesiyle resveratrolün oral biyoyararlanımı artırıldı. Int J Mol Sci 19 . https://doi.org/10.3390/ijms19092816
  85. Peng L, Jiang D (2018) Resveratrol, osteosarkomun kanser kök hücrelerini ortadan kaldırarak STAT3 yolu inhibisyonu. PLoS One 13 : e0205918. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0205918
  86. Pinheiro DML, de Oliveira AHS, Coutinho LG, Fontes FL, de Medeiros Oliveira RK, Oliveira TT, Faustino ALF, Lira V, de Melo Campos JTA, Lajus TBP, de Souza SJ, Agnez-Lima LF (2018) Resveratrol ifadeyi azaltır transkripsiyonel düzenleme yoluyla iltihaplanmaya katılan genlerin Serbest Radik Biol Med 130 : 8–22. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2018.10.432
  87. Pinkas A, Aschner M (2016) Gelişmiş glikasyon son ürünleri ve reseptörleri: ilgili patolojiler, son terapötik stratejiler ve gelecekteki nörodejenerasyon çalışmaları için potansiyel bir model. Chem Res Toksikol 29 : 707-714. https://doi.org/10.1021/acs.chemrestox.6b00034
  88. Plauth A, Geikowski A, Cichon S, Wowro SJ, Liedgens L, Rousseau M, Weidner C, Fuhr L, Kliem M, Jenkins G, Lotito S, Wainwright LJ, Sauer S (2016) Pro-oksidatif ile redoks ortamının hormetik kayması resveratrol hücreleri strese karşı korur. Serbest Radik Biol Med 99 : 608–622. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2016.08.006
  89. Popat R, Plesner T, Davies F, Cook G, Cook M, Elliott P, Jacobson E, Gumbleton T, Oakervee H, Cavenagh J (2013) Nükseden ve/veya refrakter hastalar için bortezomib ile SRT501'in (resveratrol) 2. faz çalışması multipil myeloma. Br J Haematol 160 : 714–717. https://doi.org/10.1111/bjh.12154
  90. Pouyafar A, Zadi Haydarabad M, Aghdam SB, Khaksar M, Azimi A, Rahbarghazi R, Talebi M (2019) Resveratrol, doksorubisinin in vitro SKOV3 kanser kök hücreleri üzerindeki tümör öldürücü etkisini potansiyel olarak arttırdı . Basında J Cell Biochem https://doi.org/10.1002/jcb.28129
  91. Ramos-Gomez M, Olivares-Marin IK, Canizal-García M, González-Hernández JC, Nava GM, Madrigal-Perez LA (2017) Resveratrol , glukoza bağımlı bir şekilde mitokondriyal işlev bozukluğunu indükler ve Saccharomyces cerevisiae'nin kronolojik ömrünü kısaltır . J Bioenerg Biomembr 49 : 241–251. https://doi.org/10.1007/s10863-017-9709-9
  92. Rascon B, Hubbard BP, Sinclair DA, Amdam GV (2012) Resveratrolün yaşam süresini uzatma etkileri, bal arısı ve kalori kısıtlaması ile ilgili bir mekanizma tarafından tahrik edilebilir. Yaşlanma (Albany NY) 4 : 499–508. https://doi.org/ 10.18632/aging.100474
  93. Rauf A, Imran M, Suleria HAR, Ahmad B, Peters DG, Mubarak MS (2017) Resveratrolün sağlık perspektiflerinin kapsamlı bir incelemesi. Yemek Fonksiyonu 8 : 4284–4305. https://doi.org/10.1039/c7fo01300k
  94. Rhee SY, Kim YS (2018) Diyabetik vasküler komplikasyonlarda ileri glikasyon son ürünlerinin rolü. Diyabet Metab J 42 : 188–195. https://doi.org/10.4093/dmj.2017.0105
  95. Rivière C, Pawlus AD, Mérillon JM (2012) Doğal stilbenoidler: bitki krallığında dağılım ve Vitaceae'de kemotaksonomik ilgi. Nat Prod Rep 29 : 1317-1333. https://doi.org/10.1039/c2np20049j
  96. Roggerio A, Strunz CMC, Pacanaro AP, Leal DP, Takada JY, Avakian SD, Mansur AP (2018) Kalorik kısıtlama ve resveratrol uygulamasından sonra sağlıklı ve hafif kilolu deneklerde ileri glikasyon son ürünleri için sirtuin-1 ve endojen salgı reseptörünün gen ifadesi . Besinler 10 . https://doi.org/10.3390/nu10070937
  97. Sadowska-Bartosz I, Galiniak S, Bartosz G (2014) Sığır serum albümininin glikoz, fruktoz ve riboz ile glikoksidasyonunun kinetiği ve gıda bileşenleri tarafından önlenmesi. Moleküller 19 : 18828–18849. https://doi.org/10.3390/molecules191118828
  98. Safaeinejad Z, Nabiuni M, Peymani M, Ghaedi K, Nasr-Esfahani MH, Baharvand H (2017) Resveratrol, SIRT1-ERK sinyal yolunu hedefleyerek insan embriyonik kök hücrelerinin kendini yenilemesini destekler. Eur J Celi Biol 96 : 665–672. https://doi.org/10.1016/j.ejcb.2017.08.002
  99. Salehi B, Mishra AP, Nigam M, Şener B, Kılıç M, Sharifi-Rad M, Fokou PVT, Martins N, Sharifi-Rad J (2018) Resveratrol: Sağlık yararlarında iki ucu keskin bir kılıç. Biyotıplar 6 . https://doi.org/10.3390/biomedicines6030091

 

Diyetisyen Ayşenur Fişek
Bize Ulaşın 2165153839 ya da Randevu Al